Windows 10 upgradetaktiek

 

Microsoft overtreedt eigen richtlijnen met Windows 10-upgradetaktiek

"Geef de sluitknop nooit hetzelfde effect als OK"

 

Microsofts fel bekritiseerde actie om de Sluit-knop in de upgradenotificatie van Windows 10 dezelfde actie mee te geven als "OK" is een overtreding van zijn eigen design-richtlijnen

http://static.computerworld.nl/thumbnails/cropped/35x35/0/9/0938c40fb3dd6f791a2de6a27e32da03.png

Gregg Keizer

26 mei 2016

 

Microsofts nieuwe interpretatie van de "Sluit"-knop in een notificatie over de upgrade naar Windows 10 gaat tegen elke ontwerprichtlijn van het bedrijf in.

Ook andere aanbevelingen van Microsoft wordt door het bedrijf met de voeten getreden.

Als onderdeel van een finale poging het aantal PC's op te krikken die op Windows 10 draaien, voordat de gratis upgrade vervalt per 29 juli 2016, heeft Microsoft het gedrag van een dialoogscherm zo veranderd dat het klikken op de "X" in de rechterbovenhoek hetzelfde commando afgeeft als het klikken op "OK".

 

Dat gaat niet alleen in tegen tientallen jaren aan algemene design-standaarden en verwachtingen bij gebruikers, maar het is tevens een afwijking van het historische gedrag van de dialoogbox.

Tot voor kort kregen gebruikers de dialoogbox van de Get Windows 10-app (GWX) te zien en konden ze door het wegklikken de box sluiten en zo ook de voorgestelde actie voorkomen, simpel via de "X".

 

Microsoft installeerde GWX vorig jaar op miljoenen machines met Windows 7 en 8.1, in eerste instantie als een manier voor klanten om hun gratis upgrade te "reserveren" en sindsdien is het programma herhaaldelijk aangepast en zelf opnieuw geļnstalleerd als gebruikers het hadden verwijderd.

Naarmate de maanden verstreken werd Microsoft agressiever met zijn GWX en zijn Windows 10-upgradestrategie. Onder meer door alvast en ongevraagd bestanden te downloaden naar PC's en later zelfs door stilletjes het upgradeproces alvast in te boeken als automatisch.

 

In dit voorjaar, wellicht al voor 23 maart 2016 , besloot Microsoft de X-klik te herdefiniėren als zijnde een "OK" en daarmee een goedkeuring voor de upgrade.

"Als je klikt op OK of op de rode X, ben je helemaal klaar voor de upgrade en hoef je verder niets meer te doen", geeft een ondersteuningsdocument van Microsoft aan.

 

Hoewel sommigen zeggen dat het klikken op de X altijd al moest worden gezien als een "Sluit"-knop en niet een "Exit"-knop (de eerste laat de dialoogbox verdwijnen, de tweede weigert de voorgestelde actie) en impliceren dat Microsoft dus niet in strijd is met zijn eigen design-richtlijnen, is dat niet correct..

 

Tenminste, niet volgens de eigen documentatie van Microsoft.

"De Sluitknop op de title bar moet eenzelfde effect hebben als de Cancel of Sluitknop in de dialoogbox", stellen de richtlijnen van het bedrijf voor ontwerpers van een dialoogbox.

"Geeft nooit hetzelfde effect als OK", wordt er nog aan toegevoegd.

 

Deze richtlijnen werden geschreven voor Windows 7 en zijn nog te vinden op de site van Microsoft voor ontwikkelaars, en zover Computerworld kon nagaan is het niet ingehaald door een ander advies voor latere edities van het besturingssysteem.

Ergens anders in datzelfde document vertelt Microsoft tegen ontwikkelaars: "Gebruik Cancel of Close als negatieve actieknoppen in plaats van een specifieke response op de belangrijkste instructie die in de dialoogbox wordt gegeven."

 

En dat is precies hoe gebruikers de X in de upgrade-dialoogbox behandelen, als een negatieve actie, of in gewoon Nederlands, "nee, bedankt".

Microsoft daarentegen interpreteerde die actie als precies het tegenovergestelde.

 

Andere voorbeelden vanuit die zelfde richtlijnen laten zien dat Microsoft zijn eigen regels breekt.

"Wees er zeker van dat de Sluit-knop hetzelfde effect heeft als Cancel of Sluit", stelt het document.

UX-ontwerpers en ontwikkelaars hebben de voor- en nadelen van de Sluit-knop besproken in een interessante discussie vanaf 2014 op Stack Exchange, de Q&A-community.

 

Diverse mensen benadrukten de perceptie van gebruikers over welke actie daarop moet volgen, wat lijnrecht tegenover Microsofts recente wijziging staat.

 

"Een sluitknop is zeer bekend en een fijn ontsnappingsluik", zegt Matt Lavoie, een ervaren UX-designer van PowerDMS op Stack Exchange in oktober 2014.

"Afhankelijk van het scenario kan zowel een "Yes" of een "No" een destructieve actie inhouden.

 

Als een gebruiker daarin twijfelt wil hij eigenlijk zo snel mogelijk uit dat keuzemoment komen door de sluitknop te gebruiken, de enige knop waarvan hij weet dat het de actie zal uitvoeren die hij kent.

Je hoeft er niet over na te denken."

 

Microsoft heeft gebruikers ook verteld de Sluit-knop te gebruiken om uit twijfelachtige situaties te komen.

Zoals Brad Chacos, editor bij PCworld onlangs stelde, heeft Microsoft dit advies gegeven: "Klik nooit op "Agree" of "OK" om een scherm te sluiten waarvan je denkt dat die spyware aanbiedt.

Klik daarentegen op de rode "X" in de hoek van het scherm of gebruikt Alt + F4 op je toetsenbord om het scherm te sluiten."

 

Gebruikers die de Windows 10-upgrade willen voorkomen deden dus precies wat Microsoft heeft geadviseerd.

Maar omdat er geen uitleg bij kwam in de dialoogbox (alleen in het ondersteuningsdocument) is het hoogst waarschijnlijk dat het overgrote deel van degenen die op de X hebben geklikt om de popup te laten verdwijnen geen idee hebben gehad dat ze feitelijk een upgrade hebben goedgekeurd.

 

Bron:

http://computerworld.nl/software/93588-microsoft-overtreedt-eigen-richtlijnen-met-windows-10-upgradetaktiek

 

maandag 25 juli 2022

 

web counter